Kivinavetta

Historiallinen monumentti pihan sydämmessä

Pihan todellinen kaunotar on vuonna 1928 rakennettu suuri kivinavetta. Tämän rakennuksen alkuperäinen tehtävä oli toimia eläinsuojana, mutta jo useammassa sukupolvessa on siintänyt haave rakennuksen kunnostamisesta matkailun käyttöön.

Navetan kunnostus on todellinen suurprojekti, jonka on tarkoitus valmistua viimeistään 2028 eli sen 100-vuotisjuhliin. Projektin etenemisestä kerromme aktiivisesti Instagramin / Facebookin puolella. Päivityksiä pääsee lukemaan myös pääsivun alareunasta, josta näkee muutamia viimeisimpiä päivityksiä sekä Aijasahon Tilan touhuista sekä Taidefarmin (Art Farm Finland) palveluista.

Pääsivu

Aapon isovanhemmat Jussi ja Annikki suunnittelivat 60-luvulla Aijasahon Tilasta Aijasmatkat-matkailukeskusta. Heillä oli suunnitelmat ja piirroksetkin valmiina, mutta projekti jäi toteuttamatta. Nyt Aapo ja Eveliina ovat viemässä projektin maaliin Taidefarmin muodossa.

Entisöintisuunnitelmat ja konserttisalihaave

Kivinavetan kunnostus etenee vaihe kerrallaan ja sitä tehdään yhteistyössä keskisuomalaisten osaajien kanssa. Ensimmäisen vaiheen kunnostustyöt kohdistuvat yllä olevassa kuvassa näkyvään päätyyn, johon tehdään peseytymis – ja saniteettitilat sekä sauna.

Tulevaisuuden suunnitelmat sisältävät haaveen konserttisalista, jossa tilan päärakennuksessa pääosin harjoitteleva Uusi Jyväskylä Ensemble  (UJE) pääsisi soittamaan konserttinsa. UJE on keskisuomalaisista ammattimuusikoista koostuva orkesteri, joka tällä hetkellä rakentaa ohjelmistoaan Keski-Suomen kulttuurirahaston apurahalla.

Alkuperäinen navetta paloi 1920-luvulla. Vuonna 1928 rakennettiin näille samoille kivijaloille uusi rakennus. Aapon isoisoisä Tobias piirsi muurarille navetan suunnitelman kepillä maahan ja tupakka-askin kanteen. Tiilien materiaalina on käytetty oman rannan karkeaa hiekkaa.